28 вересня 2013
Заява Луганської обласної організації ВО "Свобода" з приводу ситуації в освітній галузі

На адресу Луганської обласної організації ВО "Свобода" надійшло звернення від вчительських колективів шкіл Свердловська Луганської области з приводу невиплати заробітних плат. Також учителі повідомили про скасування всіх надбавок за додаткове навантаження (факультативи, курування класами) та невиплату премії до професійного свята ‒ Дня вчителя, що передбачено статтею 57 закону "Про освіту".

З цього приводу Луганська обласна організація ВО "Свобода" звертається до голови Луганської обласної державної адміністрації Володимира Пристюка з вимогою розібратись у даній ситуації задля якнайшвидшого погашення заборгованости перед учителями м. Свердловськ та відновити усі соціяльні виплати, закріплені в законі "Про освіту". Водночас ми вимагаємо покарати всіх винних, які допустили халатність, що призвела до цієї ганебної ситуації.

Луганська обласна організація ВО "Свобода" нагадує, що в преамбулі до закону "Про освіту" наголошується, що освіта ‒ основа інтелектуального, культурного, духовного, соціяльного, економічного розвитку суспільства і держави. Метою освіти є всебічний розвиток людини як особистости та найвищої цінности суспільства, розвиток її талантів, розумових і фізичних здібностей, виховання високих моральних якостей, формування громадян, здатних до свідомого суспільного вибору, збагачення на цій основі інтелектуального, творчого, культурного потенціялу народу, підвищення освітнього рівня нації.

Ми переконані, що для якісного освітнього процесу в середній школі та дошкільних закладах держава зобов'язана виконувати свої соціяльні обов'язки, аби учитель та вихователь дбав про якість своєї роботи, а не про пошуки грошей для існування себе і своєї родини. Учитель, як і будь-який громадянин України, має жити, а не існувати!