24 травня 2012
Звернення громади м. Луганська, політичних партій та громадських організацій з приводу можливого прийняття законопроекту Ківалова-Колісніченка "Про засади державної мовної політики"

До депутатів Луганської обласної ради.

Ми, представники політичних партій та громадських організацій Луганщини, висловлюємо своє обурення з приводу можливого прийняття законопроекту Ківалова-Колісніченка "Про засади державної мовної політики". Ще більше обурення викликає той факт, що прийняття проросійського законопроекту відбувається після заборони "Об'єднання українців Росії".

Українська мова є запорукою існування і розвитку української держави. Звуження галузей вживання мови, заборона мови чи створення несприятливих умов для існування та розвитку мови призводить не лише до її ослаблення і завмирання, але й до занепаду самобутності народу та загрози цілісності держави.

Ми наголошуємо на викривленні змісту Європейської хартії регіональних мов. У Хартії зазначено, що "захист і підтримка регіональних мов не повинні здійснюватися на шкоду офіційним мовам і необхідності вивчати їх", тоді як законопроекти, що вносять до Верховної Ради члени Партії регіонів, ще більше витискають українську мову з усіх сфер громадського життя. Також в частині 1, статті 1 зазначено: "Поняття "Регіональні мови або мови меншин" означає мови, які: традиційно використовуються на даній території держави жителями цієї держави, що є групою, чисельно меншу, ніж решта населення держави; і відрізняються від офіційної мови (мов) цієї держави; він не включає в себе ні діалекти офіційної мови (мов) держави або мови мігрантів". Нагадуємо, що російська мова на теренах Луганщини з'явилась після голодомору. Вона ніколи не була традиційною для нашого регіону, а отримала поширення після міграції людей з Росії. Отже, вважати російську мову ‒ регіональною, згідно з Хартією не можна.

Таким чином, ми вимагаємо від депутатів Луганської обласної ради, ухвалити рішення на адресу депутатів ВРУ:

1) Не допустити прийняття законопроекту "Про засади державної мовної політики", та розглянути питання про денонсацію "Європейської Хартії регіональних мов та мов меншин" задля суспільного спокою;

2) Офіційно засудити, на засіданні Луганської обласної ради, факт заборони в Російській Федерації "Об'єднання українців Росії".