5 червня 2012
Звернення Луганської "Свободи", політичних партій та громадських організацій, громади міста Луганська з приводу можливого прийняття Верховною Радою України законопроекту С. Ківалова ‒ В. Колісниченка "Про засади державної мовної політики"

До депутатів Луганської обласної ради.

Ми, представники громадських організацій та політичних партій Луганщини національно-державницького спрямування, висловлюємо своє обурення з приводу можливого прийняття Верховною Радою України законопроекту С. Ківалова ‒ В. Колісниченка "Про засади державної мовної політики". Ми переконані, що непохитний державний статус української мови без будь-яких застережень і винятків є запорукою самого існування й розвитку Української держави, а також розвитку культур і мов етнічних меншин, що проживають в Україні. Звуження сфери вживання державної мови, її заборона чи створення несприятливих умов для функціонування української мови призводить не лише до послаблення її позицій і поступового витіснення з ужитку, але й до занепаду самобутності народу та загрози територіальній цілісності держави.

Особливо ми наголошуємо на викривленні представниками української влади змісту Європейської хартії реґіональних мов. У вказаній Хартії зазначено, що "захист і підтримка реґіональних мов не повинні здійснюватися на шкоду офіційним мовам і необхідності вивчати їх", тоді як законопроекти, що вносять до Верховної Ради вищезгадані члени Партії реґіонів, ще більше витісняють з усіх сфер громадського життя українську мову, позиції якої, особливо на Сході та Півдні держави, і так є слабкими. Також у частині 1 статті першої зазначено: "Поняття "реґіональні мови або мови меншин" означає мови, які: традиційно використовуються на даній території держави жителями цієї держави, що є групою, чисельно меншою, ніж решта населення держави, і відрізняються від офіційної мови (мов) цієї держави; воно не включає в себе діалекти офіційної мови (мов) держави або мови мігрантів".

Зауважуємо, що російська мова на теренах Луганщини почала утверджуватися лише після Голодомору українців 1932 ‒ 33рр., визнаного Верховною Радою України як геноцид, сталінських репресій та хрущовсько-брежнєвської політики "зближення націй і мов" та формування "єдиної історичної спільноти людей ‒ "радянського народу"". Вона ніколи не була традиційною для нашого реґіону, а отримала поширення після міграції людей з Росії. Отже, вважати російську мову реґіональною, згідно з вищезазначеною Хартією, не можна. Сам факт винесення на розгляд Верховною Радою законопроекту С. Ківалова ‒ В. Колісниченка ми вважаємо спробою конституційного перевороту в Україні.

Тому ми вимагаємо від депутатів Луганської обласної ради ухвалити звернення на адресу депутатів Верховної Ради України із закликом:

• не допустити прийняття законопроекту "Про засади державної мовної політики";

• розглянути питання про денонсацію "Європейської Хартії реґіональних мов та мов меншин" задля суспільного спокою в Україні.