21 липня 2010
Адміністративний позов до Окружного адміністративного суду міста Києва до Верховної ради за її рішення, дії та бездіяльність

Адміністративний позов.

про визнання незаконними дії відповідача ‒суб'єкта владних повноважень Верховної ради України по прийняттю до реєстрації 07.07.2010р. за вх.№6673, Проекту Закону про внесення змін до законів України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" та "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та прийняттю його за основу та схваленню у цілому на засіданні 08.07.2010р. у порушення пп.1.та2 п 1 ст.25 ЗУ "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" та визнання незаконною бездіяльність, яка виразилась у не виконанні своїх повноважень по відмові у прийнятті на реєстрацію законопроекту, Проект Закону про внесення змін до законів України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" та "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" згідно із п.1 ст.92 "Регламенту Верховної Ради України", про скасування рішення відповідача ‒суб'єкта владних повноважень Верховної ради України про реєстрацію за вхідним номером №6673 від 07.07.2010р. Проекту Закону про внесення змін до законів України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" та "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та про скасування рішення відповідача ‒суб'єкта владних повноважень Верховної ради України про прийняття за основу та ухвалення у цілому 08.07.2010р. Закону про внесення змін до законів України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" та "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"", який прийнятий та зареєстрований 07.07.2010р. за вхідним №6673 Верховної ради України у порушення пп.1.та2 п 1 ст.25 ЗУ "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" та п.1 ст.92 "Регламенту Верховної Ради України".

Я, громадянка України, Білоцерківська Римма Миколаївна, є приватним підприємцем відповідно до свідоцтва про держану реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності Серія ВО2 №113385 та є платником єдиного податку у відповідності до свідоцтва про сплату єдиного податку Серія Є №407444 і таким чином відповідно до ст.3 та п.1 та пп.2 п.2 ст.55 ГК України є суб'єктом господарювання та підприємцем, що здійснює свою господарську діяльність з ремонту та виготовлення меблів, здача майна у оренду, юридичні послуги та інш.

Звертаюсь до адміністративного суду у відповідності до статті 8. та 55 Конституції України та ст.104 КАС України, для оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності єдиного органу державної законодавчої влади Україні відповідно до ст.75 Конституції України, парламенту - Верховної ради України з адміністративним позов на захист свого права, "подавати зауваження та пропозиції щодо оприлюднених проектів регуляторних актів, брати участь у відкритих обговореннях питань, пов'язаних з регуляторною діяльністю та за захистом свого права бути залученими регуляторними органами до підготовки аналізів регуляторного впливу, експертних висновків щодо регуляторного впливу та виконання заходів з відстеження результативності регуляторних актів;" у відповідності до пп.3 та 4 п.2 ст. 6 ЗУ "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", як громадянина та суб'єкта господарювання, що здійснює свою діяльність в межах, у порядку та у спосіб, що встановлені Конституцією та законами України.

Суб'єктом суб'єкта владних повноважень - Кабінетом Міністрів України, як регуляторним органом у відповідності до пп.3 п.1 ст.1 ЗУ "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" було розроблено регуляторний акт Проект Закону про внесення змін до законів України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" та "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до пп.2 п.1 ст.1 ЗУ"Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" регуляторний акт, Проект Закону про внесення змін до законів України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" та "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", що регулює адміністративні відносини між органом державної влади у відповідності до п.1 Указу Президента України "Про Положення про Пенсійний фонд України" та п.12 Розділу XV Прикінцевих положень Закону України " Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", Пенсійним фондом України та суб'єктами господарювання у тому числі і між управлінням Пенсійним фондом України у місті Сєвєродонецьку та мною, Білоцерківською Риммою Миколаївною, суб'єктом господарювання і підприємцем.

Розробник проекту регуляторного акту Проекту Закону про внесення змін до законів України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" та "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" регуляторний орган, Кабінет Міністрів України відповідно до його повноважень встановлених п.2 ст.8 ЗУ "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" мав би провести аналіз регуляторного впливу Проекту, а тільки після цього у відповідності до п.2 ст.13 ЗУ "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" його оприлюднити шляхом опублікування його в своїх друкованих засобах масової, а у разі їх відсутності - у друкованих засобах масової інформації, газеті "Урядовий кур'єр" так як КМУ є її засновником за реєстраційним свідоцтвом КВ №2 від 12 квітня 1994 року і тому мав би обов'язком у цій газеті надрукувати повідомлення про оприлюднення проекту регуляторного акта з метою одержання зауважень і пропозицій, проекту регуляторного акта та відповідний аналіз регуляторного впливу Проекту Закону про внесення змін до законів України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" та "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Кабінет міністрів України у порушення норм п.2 ст.8 та п.2 ст.13 ЗУ "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" не провів аналіз впливу регуляторного акту Проекту Закону про внесення змін до законів України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" та "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та не оприлюднив його і такий не оформлений відповідно до норм ЗУ "ЗУ "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" проект регуляторного акту передав до Верховної ради України у порушення встановлених пп.6 п.1 ст.4 ЗУ ЗУ "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" принципів державної регуляторної політики прозорість та врахування громадської думки - відкритість для фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань дій регуляторних органів на всіх етапах їх регуляторної діяльності, обов'язковий розгляд регуляторними органами ініціатив, зауважень та пропозицій, наданих у встановленому законом порядку фізичними та юридичними особами, їх об'єднаннями, обов'язковість і своєчасність доведення прийнятих регуляторних актів до відома фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань, інформування громадськості про здійснення регуляторної діяльності.

Порядок здійснення державної регуляторної політики Верховною Радою України.

встановлений ст.15 ЗУ "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" якою передбачено, що порядок планування діяльності Верховної Ради України з підготовки проектів законів, що регулюють господарські відносини та адміністративні відносини між регуляторними органами або іншими органами державної влади та суб'єктами господарювання, порядок розгляду цих проектів законів Верховною Радою України, порядок забезпечення принципу прозорості та врахування громадської думки у здійсненні Верховною Радою України державної регуляторної політики, а також порядок відстеження результативності та перегляду законів, що регулюють господарські відносини та адміністративні відносини між регуляторними органами або іншими органами державної влади та суб'єктами господарювання, визначаються законом про Регламент Верховної Ради України з урахуванням вимог цього Закону.

Закон України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" статтею 25. Особливості прийняття регуляторних актів органами виконавчої влади у тому числі і Верховною радою України встановлено, що "Регуляторний акт не може бути прийнятий або схвалений уповноваженим на це органом виконавчої влади або його посадовою особою, якщо наявна хоча б одна з таких обставин:

відсутній аналіз регуляторного впливу;

проект регуляторного акта не був оприлюднений".

Та пунктом 1 статті 90 ЗУ "Регламенту Верховної Ради України" передбачено, що законопроект має бути оформлений відповідно до вимог закону, цього Регламенту та інших прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів.

Тому Верховною радою України, яка у відповідності до п.3 ст.1 ЗУ "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" є регуляторним органом, який приймає закони відповідно до ст.91 Конституції України та п.2 ст.46 ЗУ "Про регламент Верховної ради України" без наявності на те повноважень прийнято та зареєстровано за вхідним номером №6673 від 07.07.2010р. Проект Закону про внесення змін до законів України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" та "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від Кабінету Міністрів України та прийнято за основу та ухвалено у цілому 08.07.2010р. у порушення пп.1 та 2 ст.25 ЗУ "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" та у порушення п.1 статті 90 ЗУ "Регламенту Верховної Ради України".

Відповідно до ст.19 Конституції України Стаття 19.

"Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України".

Тому Верховна рада України відповідно до своїх повноважень встановлених пп.1.та2 п 1 ст.25 ЗУ "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" не могла прийняти 07.07.2010р. за вх.№6673 і схвалити 08.07.2010р., Проект Закону про внесення змін до законів України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" та "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" тому вчинила дії не передбачені повноваженнями та без діяла бо мала би у прийнятті на реєстрацію законопроекту, Проект Закону про внесення змін до законів України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" та "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" відмовити згідно із п.1 ст.92 "Регламенту Верховної Ради України" яким встановлено, що " У прийнятті на реєстрацію законопроекту, проекту іншого акта має бути відмовлено у разі, якщо він поданий з порушенням вимог статей 90, 91 цього Регламенту, а також якщо законопроект є альтернативним і вноситься з порушенням строків, визначених цим Регламентом" з огляду на те, що Проект поданий з порушенням вимог п.1ст 90 Регламенту ЗУ "Регламенту Верховної Ради України".

Тому звертаюсь до адміністративного суду у відповідності до статті 8. та 55 Конституції України та ст.104 КАС України, для оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності єдиного органу державної законодавчої влади Україні відповідно до ст.75 Конституції України, парламенту - Верховної ради України з адміністративним позов на захист свого права, "подавати зауваження та пропозиції щодо оприлюднених проектів регуляторних актів, брати участь у відкритих обговореннях питань, пов'язаних з регуляторною діяльністю та за захистом свого права бути залученими регуляторними органами до підготовки аналізів регуляторного впливу, експертних висновків щодо регуляторного впливу та виконання заходів з відстеження результативності регуляторних актів;" у відповідності до пп.3 та 4 п.2 ст. 6 ЗУ "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", як громадянина та суб'єкта господарювання, що здійснює свою діяльність в межах, у порядку та у спосіб, що встановлені Конституцією та законами України.

На підставі вищезазначеного і керуючись ст.104-107 КАС України.

ПРОШУ:

1.відкрити провадження по адміністративній справі;

2.визнати незаконними дії відповідача ‒ суб'єкта владних повноважень Верховної ради України по прийняттю до реєстрацію 07.07.2010р. за вх.№6673, Проект Закону про внесення змін до законів України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" та "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та прийняттю його за основу та схваленню у цілому 08.07.2010р. у порушення пп.1.та2 п 1 ст.25 ЗУ "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" та визнати незаконною бездіяльність, яка виразилась у не виконанні своїх повноважень по відмові у прийнятті на реєстрацію законопроекту, Проект Закону про внесення змін до законів України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" та "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" згідно із п.1 ст.92 "Регламенту Верховної Ради України" 07.07.2010р. за вхідним №6673 Верховної ради України;

3. скасувати рішення відповідача ‒суб'єкта владних повноважень Верховної ради України про реєстрацію за вхідним номером №6673 від 07.07.2010р. Проекту Закону про внесення змін до законів України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" та "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування";

4. скасувати рішення відповідача ‒ суб'єкта владних повноважень Верховної ради України про прийняття за основу та ухвалення у цілому 08.07.2010р. Закону про внесення змін до законів України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" та "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", який прийнятий та зареєстрований 07.07.2010р. за вхідним №6673 Верховної ради України у порушення пп.1.та2 п 1 ст.25 ЗУ "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" та п.1 ст.92 "Регламенту Верховної Ради України";

5. відшкодувати судові витрати у розмірі 6 грн.40 коп. за сплату судового збору.

Римма Білоцерківська, представник Юридичного управління Луганської обласної організації ВО "Свобода"