29 червня 2016
Націоналістичне підпілля Луганщини: завершальний допис

У листопаді 2015 року ми розпочали проект "ВО "Свобода". Націоналістичне підпілля Луганщини". Це був цикл документальних дописів про діяльність свободівців та інших націоналістів на тимчасово окупованих територіях Луганської області. На сьогодні це чи не єдиний підпільний рух на окупованому Донбасі про діяльність якого стало відомо. Він був заснований обласним керівництвом Луганської "Свободи", а його ядро складали свободівці на місцях.

Артем Заіка голова Луганської обласної організації ВО "Свобода" (керівник руху опору на Луганщині): "Ми почали цей проект з метою донести українцям, що під час російсько-української війни, на Донбасі діє націоналістичний рух опору. Це зайве свідчення того що Донбас не повністю заражений "русскім міром", є й Український Донбас, який постав проти російської окупаційної орди. Всі хто брав участь в підпіллі були місцевими мешканцями. Ці люди, особливо враховуючи що ніхто з них не мав спецпідготовки, робили вкрай важливі дії розвідувального характеру, а деякі ще й проводили спеціальні операції такі як порятунок літунів та групи Гаврилюка, а їхня щоденна праця врятувала ще більшу кількість українських солдатів та офіцерів. Коли наші люди повідомляли, що ворожа техніка чи мінометні розрахунки відправились у визначену точку, чи розгортаються у визначеному місці сере житлових кварталів, передають цю інформацію нам, ми в штаб АТО, і армійці вже визначали теоретичні місця ураження наших позиції і встигали попередити солдат на місцях про ймовірну атаку ворога. Навіть якщо ми своїми діями врятували одне життя, то я вважаю що все що нам вдалось створити було не дарма".

Тарас Попов - заступник голови Луганської обласної організації ВО "Свобода" (член штабу підпілля): "Одночасно зі збором даних про пересування ворожих сил наші активісти у підпіллі збирали й інформацію про суспільно-політичну обстановку на окупованих територіях. І на основі цих даних, сьогодні ми можемо сказати що: травень-грудень 2014 року це був пік підтримки російських окупантів від 50% у Луганську до 80% у шахтарських містечках і районах (так званих депресивних), рівень підтримки України найнижчий через багаторічну антиукраїнську пропаганду, січень - червень 2015 року ми фіксували падіння рівня підтримки російських окупантів до 30% у Луганську та 70% на іншій території, проте проукраїнських прихильників значно не збільшувалось. Це пов'язано з тим що більшість проукраїнських громадян виїхало на територію України, а ті хто розчаровувався в окупантах не ставав симпатиком України, тобто збільшувалась кількість сірої маси - аполітичних, а вже з липня по грудень 2015 року ми спостерігали за значним обвалом підтримки окупантів і колаборантів у шахтарських районах до 25-30% у зв'язку із закриттям шахт та не виплатою регресу, у Луганську ця підтримка впала до 20%. В цей же час зростає підтримка України, поки що переважно "на кухні" на рівні 50%. Також в цей період виникають факти публічних виступів проти окупантів, тобто неприховані розмови в публічних місцях, поодинокі одиночні та масові мітинги як соціального так і національного характеру, які в подальшому тільки збільшувались. Тобто люди перестали боятись каральних органів, і почали вголос засуджувати місцеву владу та говорити про прихильність до України.

Таким чином на 2016 рік суспільно-політична обстановка на тимчасово окупованій Луганщині була найбільш сприятливою для України. Близько половини мешканців підтримують деокупацію і повернення до України, чверть населення не сприймає жодної влади, а близько 20% продовжують підтримувати окупаційну адміністрацію і любити Росію".

За весь час функціонування націоналістичного свободівського підпілля на Луганщині в координації з народними депутатами свободівцями і силовими структурами було затримано близько 10 "високопосадовців ЛНР", зібрана і передана до відповідних органів максимальна інформація про понад 500 тарористів-колаборантів, 50 з яких є цивільними чи військовими керівниками різних рівнів на окупованій Луганщині. За допомогою наших активістів виявлено сотні колишніх терористів на вже звільнених територіях Луганщини.

У процесі публікування дописів про діяльність підпілля, як ми і прогнозували, почали лунати заяви від різних діячів (переважно відомих на Луганщині як провокаторів та політичних банкротів) про існування цілих "армій" в підпіллі якими вони керували. Нашою розповіддю ми спровокували появу псевдо ватажків неіснуючих рухів опору на Луганщині. Зі свого боку ми можемо підтвердити кожну дію наших підпільників, про яку ми розповідали. Всього в період з 2014 року по сьогоднішній день в націоналістичному свободівському підпіллі на Луганщині діяло близько 200 агентів, активістів та інформаторів на всій території окупованої Луганщини. На сьогодні нам не відомо про існування інших подібних структур та рухів на території нашої області, хоча відомо багато фактів про діяльність невідомих патріотів у Луганську, які проводили різноманітні акції і не належать до нашої мережі.

Також деякі громадські активісти намагались звинуватити нас у брехні та піарі, привласнюючи акції свободівського підпілля собі, зокрема такі як порятунок групи Гаврилюка, мовляв деякі дії проводились не свободівцями. Таким "діячам" ми хочемо відповісти, що підпільна мережа складалась зі свободівців, прихильників нашої організації та небайдужих патріотів з Луганщини, ядром руху були саме свободівці і штаб підпілля в Ізюмі сформований з керівництва обласної організації ВО "Свобода". Також нам закидали те, що ми не публікуємо імен підпільників, які робили левову частку роботи безпосередньо на окупованих територіях. На початку публікацій ми зазначали, що не будемо висвітлювати наших людей у підпіллі, які ще не є відомими. Це зроблено для їхньої безпеки, а після нашої перемоги, українці безперечно дізнаються імена героїв і більш розширену і деталізовану історію українського націоналістичного руху опору на окупованій Луганщині.